Longin, Longin en Guelinckx beginnen met podium aan Belcar-seizoen

Posted on 15/05/2023

Tijdens de eerste manche voor het Belcar Endurance Championship legden Peter Guelinckx, Stienes en Bert Longin met hun #1 PK Carsport Audi R8 LMS GT2 beslag op een tweede plaats, op slechts een handvol seconden van de zege. Een wat ongelukkige tussenkomst van de safety car draaide in het nadeel van de PK Carsport-troepen uit.

Veel volk op Circuit Zolder voor het New Race Festival, en de openingsmanche van het Belcar Endurance Championship was zeker één van de grote aandachtstrekkers. Op de eerste startrij van de race over drie uur prijkte de #1 PK Carsport Audi R8 LMS GT2, met naast hen de Lamborghini van Cedric Wauters en Kenneth Linthout. Bert Longin nam een meer dan degelijke start en lag bij de rijderswissel op kop.

“Het doet altijd plezier om zoveel volk op de tribunes te zien”, stelde Longin sr. “Dat bewijst dat de autosport nog steeds leeft.”

Peter Guelinckx nam het stuur over en hoewel hij zich in de kopgroep wist te handhaven, was de ondernemer na zijn stint niet onverdeeld gelukkig. “Tijdens de kwalificaties had ik met een 1’31.5 mijn beste rondje Zolder ooit gedraaid”, stelde Guelinckx. “Maar in de race raakte ik niet onmiddellijk in een goed ritme. Ik probeerde me snel door het verkeer te wurmen, maar daarbij pushte ik iets te hard. Het duurde een paar ronden eer ik door had dat ik niet zo diep hoefde te remmen om gestaag progressie te boeken, en tijdens de tweede helft van de stint liep het veel beter.”

Uiteindelijk begon Stienes Longin met een achterstand van zowat 25 tellen op de leidende Lamborghini aan de slotstint. Een kloof die hij al snel naar een vijftal seconden wist te herleiden. Maar op een half uur van het eind kwam er een safety car voorrijden.

“En bij de herstart liep het mis”, doet Longin jr. het relaas. “Tussen de Lambo en mezelf reden ook nog twee toerwagens, een BMW en een kleine Fiat 500. Cedric Wouters speelde het slim en draaide al in de haarspeld de kraan open. Ik mocht die toerwagens uiteraard niet voor het overschrijden van de streep inhalen en ik keek meteen tegen een achterstand van elf seconden aan. Teveel om nog goed te maken.”

De PK Carsport-troepen werden toch beloond met een tweede plaats. “Een Belcar-race winnen is altijd moeilijk”, besluit Bert Longin. “Tussenkomsten van de safety car, Full Course Yellows, je moet er allemaal mee weten omgaan. Verder is het ook duidelijk dat onze Audi door een tussenkomst van de BoP-regels wat trager is geworden, maar ik wil dat niet als een excuus inroepen. Wedstrijden winnen is met deze bolide nog altijd mogelijk.”

De andere wagen van PK Carsport, de BMW M2 CS van Junior Planckaert en Matisse Lismont, had de leiding van de TA-klasse in handen tot iets na halfweg een lager linksachter blokkeerde. Over en uit meteen.

De volgende Belcar-race wordt over drie weken afgewerkt, op het circuit van Spa-Francorchamps.

Lead generation and business relationships

There is nothing quite like watching a supercar drive at high speeds, around the fastest race tracks in the world. It’s breathtaking and terrifying at the same time, while also being one of the most advanced technological sports in the world.

Would you like to become a part of this world?

Discover our hospitality program.

Proudly sponsored by:

A&M
Shell
Van Osch
Jaguar Landrover Hasselt
Mini
Maasland Banden
Jakobus & Corneel
Heinz Performance