Valencia Belcar Nürburgring

Posted on 19/09/2022


Belcar Endurance Championship 2022 – 5. Nürburgring

Longin en Saelens nog altijd volop in de titelstrijd verwikkeld

Met een overwinning en een tweede plaats in de voorlaatste manche van de Fanatec GT2 European Series in het Spaanse Valencia wisten Stienes Longin en Nicolas Saelens hun titelkansen kracht bij te zetten. Bert Longin en Peter Guelinckx deelden in de prijzen, en behaalden hun zevende podiumplaats van het seizoen. Ook op de Nürburgring boekte PK Carsport successen, met een podium voor Jurgen Van den Broeck en Junior Planckaert in de voorlaatste manche van het Belcar Endurance Championship.

Met twee races op één dag bleek het een druk programma voor de deelnemers aan de Fanatec GT2 European Series, op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia. Stienes Longin en Nicolas Saelens, voor de start van het weekend samen met Slovaak Stefan Rosina ex-aequo op kop van het kampioenschap, waren vast van plan om in de strijd om de titel een belangrijke stap te zetten.

En zo bleek. In de eerste race over 50 minuten kwam Stienes Longin na de verplichte rijderswissel aan de leiding te liggen, en stond die eerste plaats niet meer af. Vader Bert en Peter Guelinckx bezorgden die PK Carsport-zege nog wat extra glans door als derde te finishen – zevende podiumplaats van het jaar voor het duo – en zo titelconcurrent Rosina belangrijke punten af te nemen.

“De wagen was uitstekend, Nicolas zette een mooie eerste stint neer, en zo kon ik na de wissel de wedstrijd wat controleren”, stelde een gelukkige Stienes Longin na afloop. “Maar het blijft een sprintrace natuurlijk, dus je moet altijd wat blijven pushen. Je weet maar nooit wat er gebeurt.”

Profetische woorden, zo bleek. Ook in de tweede race leek het duo Longin-Saelens naar de zege te racen, maar iets voor het einde brak de achterkant van de bolide uit, en moest Saelens even door het grind. Toch sleepte het duo nog een tweede plaats uit de brand, waardoor ze in de tussenstand nu vijf punten voorsprong hebben op Rosina.

“In het geheel genomen ben ik best tevreden met hoe het weekend verlopen is”, stelt Stienes Longin. “We zijn de strijd met de KTM kunnen aangaan en hebben meer punten gescoord dan hen. Zoals verwacht zal het kampioenschap nu over vier weken, tijdens de slotmeeting in Le Castellet, worden beslist.”

 

Een stelling waarmee Bert Longin het volmondig mee eens is. “Iedereen heeft hard gewerkt en het plan tot op de letter gevolgd”, aldus de Leuvenaar. “In die opdracht slagen leverde wel wat druk op, zeker in de aanvangsfase van de wedstrijd. Maar de combinatie auto-rijders-team werkte perfect, en dat ook 24 uur lang.”

“Ik heb het ook al vlak na afloop van de race gesteld, maar ik voel me gelukkig, nederig en dankbaar”, vervolgt de 56-jarige Longin, die nu zeven overwinningen in de Limburgse uithoudingsklassieker op zijn naam staan heeft. “Zonder de steun van mijn teammaats, mijn team en zeker ook mijn gezin was dit nooit gelukt. Al die mensen vormen een deel van deze prestatie. Zij moeten je de mogelijkheid geven je perfect op zo een uitdaging voor te bereiden, anders lukt het nooit.”

Ook zoon Stienes was uiteraard ontzettend tevreden: “Het was niet makkelijk, maar dat maakt winnen er des te mooier op. Zo hadden we in de aanvangsfase de pech dat er twee keer vlak na onze tankbeurt een Full Course Yellow werd uitgeroepen. Daar kon de concurrentie uiteraard gebruik van maken om ons wat op achterstand te rijden. Maar gelukkig hadden we een kerel als Dries Vanthoor in onze rangen. Als er moest gepusht worden, dan is hij de man.”

“Ieder teamlid heeft zijn opdracht perfect vervuld”, neemt Vanthoor het compliment bescheiden in ontvangst. “Ik heb me in ieder geval goed geamuseerd, de sfeer bij PK Carsport zit dan ook helemaal goed. Ik wil ze allemaal bedanken om mij deel te hebben laten uitmaken van dit avontuur.”

Stienes Longin en Dries Vanthoor zien hun zegeteller in Zolder nu op twee staan, maar voor Nicolas Saelens en Peter Guelinckx was het een maiden-overwinning. “Ik was al een paar keer tweede gefinisht, en dit was een uitgelezen kans om te winnen. Die wou ik niet laten liggen”, stelde Saelens.

Ook Peter Guelinckx zal deze zege lang koesteren. “Ik ben een tevreden mens”, glunderde de ondernemer. “Ik ben ook heel blij dat ik mijn deeltje heb kunnen bijdragen aan Berts zevende zege. Zowel Nicolas als ik hebben niet zoveel gereden, maar mijn stint op zaterdagnamiddag was zeker niet de meest eenvoudige. Fuel saven, coasten, zelfs de hele eerste sector in vijfde versnelling rijden: je moet er het koppetje bijhouden. Ik denk dat het zelfs de eerste keer was dat Anthony me over de radio de opdracht gaf trager te rijden. (lacht) Maar goed, we wisten passie, talent, gedrevenheid, vakkennis en de nodige middelen samen te brengen, en daaraan hebben we deze zege zeker te danken.”

 

Lead generation and business relationships

There is nothing quite like watching a supercar drive at high speeds, around the fastest race tracks in the world. It’s breathtaking and terrifying at the same time, while also being one of the most advanced technological sports in the world.

Would you like to become a part of this world?

Discover our hospitality program.

Proudly sponsored by:

A&M
Shell
Van Osch
Jaguar Landrover Hasselt
Mini
Maasland Banden
Jakobus & Corneel
Heinz Performance